2015. júl 19.

Rémisztő hallucinációk gyötrik két kazah kísértetváros lakóit

írta: vigyazo
Rémisztő hallucinációk gyötrik két kazah kísértetváros lakóit

Egy bezárt uránbánya lehet a rejtélyes alvókór okozója

sleepy-town-2.jpgKét éve ismeretlen eredetű betegség bukkant fel Kazahsztán egyik lepusztult, és szinte teljesen elhagyatott régiójában. Dizájnerdrogokra emlékeztető hallucinációk és ájulásszerű alvás jellemzi a megbetegedést. Most talán megfejtették a rejtélyt.

Egy bezárt uránbányát fedeztek fel a rejtélyes alvást előidéző megbetegedés forrásaként, amely két kazahsztáni falu lakosságát fertőzi 2013 óta.

sleeping.jpg„A betegség okozója a szénmonoxid.” – mondta Berdibek Szaparbajev kazah miniszterelnök-helyettes. „Egy uránbánya volt azon a területen, mely már be van zárva. Alkalmanként szénmonoxidot és szénhidrogént (valószínűleg metánt) bocsátott ki magas koncentrációban. Ekkor történtek ezek az elalvós-ájulós rosszullétek, de voltak, akik séta közben állva aludtak el.”

_80117548_sleep2.pngKalacsi és Krasznogorszki szomszéd falvak: alig fél kilométerre fekszenek egymástól. Mindkét település akói furcsa álmosságra, hányingerre és hallucinációkra kezdtek panaszkodni 2013 márciusában. Az orvosok megállapították, hogy a megbetegedés körülbelül minden tizedik embert érinti.

Hányt, hallucinált, békákat látott a falakon

– mondta egy érintett édesanya kisfiáról. „Ijesztő látvány volt. Borzasztó volt nézni a fiamat a kórházban, ahogy napokig szenvedett.”

„Volt, aki csigákat húzott ki az arcából. Így hallucinált. Más valaki azt visította, rögtön felrobban a feje. Ez egy rémálom.” – nyilatkozott egy kazah férfi.

Szaparbayev azt mondta, hogy a kazah kutatók tájékoztatása Moszkvában és Prágában megtörtént. A helyi hatóságok úgy döntöttek, hogy mindkét falvat biztonságosabb területre költöztetik.

kazakhstan-1.jpgKrasznogorszki bányaváros volt 6500 fős lakossággal, 1960 után pedig uránércet biztosított a szovjet nukleáris iparnak. A város népessége azonban 130 főre csökkent, miután a bánya a kilencvenes évek elején bezárt. Kalacsiban jelenleg 600 lakos él. A hatóságok most mindkét település lakóit evakuálják.

Olvasson tovább Kazahsztán rejtélyeiről, itt, itt és itt.

(írta: siera)

Szólj hozzá

járvány kvantum urán Kazahsztán