2015. sze 02.

"Gyereket" hozott létre egy robot

írta: vigyazo
"Gyereket" hozott létre egy robot

Meddig szabad engedni a gépek önállóságát?

102538391-rise-of-the-robots-promo_1910x1000.jpgAzoknak, akik tartanak attól, hogy a robotok átveszik az irányítást, újabb ijedtségre adhat okot az a kísérlet, amelyről a cnbc.com beszámol. A tudósok ugyanis egy olyan szerkezetet alkottak, amely képes „utódokat” hozni a világra. Stephen Wozniak, az Apple társalapítója szerint nem is kérdés: "A robotok meghódítják a világot, és háziállatokká teszik az embert."

A robotok tanulási és fejlődési képességeit kísérletekkel igazolni szándékozó cambridge-i és zürichi kutatók egy robotkart – „anyát” – programoztak, hogy az algoritmusok során motorokat tartalmazó kockákból felépülő szerkezetet – „gyereket” – hozzon világra.

Az elemeket a robotkar rakja össze, mihelyst a motorokat beindítják. Egy kamera figyeli, milyen messze képesek az elemek mozogni, majd az ezt ellenőrző robot kar a következő „gyereket” – tanulva az előbbi „szülött” hibáiból és előnyös tulajdonságaiból is – úgy módosítja, hogy az még messzebbre tudjon menni az előbbieknél. Az emberi beavatkozás nélkül végbemenő kísérletet a PLOS One című lapban közölték.

102914081-robot_babies_arm_2_1910x1000.jpgLuzius Brodbeck, a zürichi kutatók egyike elmondta, hogy a robotok rendszerint arra vannak programozva, hogy csak egy dolgot tudjanak elvégezni, de ahogy a CNBC-nek nyilatkozta, „mi genetikai algoritmust használtunk, így mindegyik művelet különbözőképpen megy végbe”.

A tudósok azt állítják, hogy ez a technológia olyan területeken lehetne hasznosítható, ahol a robotok önvezérelt feladatokat hajtanak végre, például távoli helyeken vagy katasztrófaelhárításban.

A kísérlet úgy tűnhet, mintha egy sci-fi filmből lenne kiragadva, és szakemberek is kifejezték kétségüket a robotika jövőjét illetően.

Egy nemzetközi konferencia, az IJCAI (International Joint Conferences on Artificial Intelligence) nyitányaként egy nyílt levelet adtak közre, hogy felhívják a figyelmet az önvezérelt fegyverek és a mesterséges intelligencia térhódításának veszélyeire. Az önvezérelt fegyverek emberi közreműködés nélkül választják ki és támadják meg célpontjaikat.

A fegyvereknek ez a csoportja magában foglalja a felfegyverzett quadcoptereket, amelyek megkeresik és megsemmisítik azokat az embereket, akik egy bizonyos kritériumnak megfelelnek, viszont nem sorolandók ide azok a robotrepülőgépek és távvezérlésű drónok, amelyek célpontjairól emberek döntenek. A nyílt levélben az önirányítású fegyvereket úgy írják le, mint a hadászat harmadik forradalmát, amelyek merényletekhez, nemzetek destabilizálásához, népességcsökkentéséhez és egy bizonyos etnikai csoport meggyilkolásához megfelelően közreműködnének.

A mesterséges intelligenciát (AI) alkalmazó technológia elérkezett egy olyan pontra, amikor a hadászatban is bevethetővé válik. Még kecsegtetőbbé teszi az önvezérelt fegyverek tömeggyártását, hogy – a nukleáris fegyverekkel ellentétben – mindenütt jelen lehetnek, és előállításuk is költséghatékony lenne mindegyik jelentős hadsereg számára, hiszen könnyen beszerezhető, olcsó nyersanyagból készülnek. És csak idők kérdése, hogy mikor jelenik majd meg a feketepiacon, vagy kerül például terroristák, hadvezérek, diktátorok kezébe, akik arra áhítoznak, hogy még jobban irányításuk alá hajtsák a lakosságot, vagy etnikai tisztogatást vigyenek véghez. A levél írói, aláírói úgy gondolják, hogy az AI-fegyverkezési verseny nem lenne előnyös az emberiség számára, hiszen az egy újabb eszköz lenne, amelyet emberölésre lehetne használni.

Ahogy a legtöbb kémikus és biológus nem érdekelt kémiai vagy biológiai fegyver előállításában, úgy a legtöbb mesterségesintelligencia-kutató sem az AI-fegyverek készítésében. A kémikusok és biológusok valóban támogatnak nemzetközi egyezményeket, amelyek sikeresen megtiltották a kémiai és biológiai fegyvereket, ahogy a legtöbb fizikus is támogatta azokat a megállapodásokat, amelyek betiltották a műholdas nukleáris fegyvereket és a vakságot okozó lézerfegyvereket.

A nyílt levél közreműködői úgy gondolják, hogy a mesterséges intelligenciát számos területen az emberiség javára lehetne fordítani, és ezt kellene célként is kitűzni. Egy katonai AI-fegyverkezési verseny rossz ötlet, ezért ezt meg kell akadályozni az által, hogy megtiltják a támadásra használható önvezérelt fegyverek bevezetését, amelyek emberi felügyeleten kívül állnának.

Brodbeck azt állítja, hogy az övéhez hasonló szerkezetektől való félelem csak felhajtás, ahogy fogalmazott: „Megértem, akik így gondolkodnak, de személy szerint én nem félek attól, hogy a robotok átveszik a világ feletti uralmat.”

További cikkeink a témában:

Melyik mutáns állatból lesz először halálos bioharcos?

Nyolc alkotásunk, amelyek végezhetnek az emberiséggel

Robotkéz: első lépés a tökéletes test felé

(írta: alert)

Szólj hozzá