2015. júl 17.

Hogyan tovább a Saul fia után?

írta: vigyazo
Hogyan tovább a Saul fia után?

Nemes Jeles László terveiről, félelmeiről és a sémák felrúgásáról

192003.jpgEgyetért Kertész Imrével a Saul fia rendezője: Auschwitz megismétlődhet Európában. "Bár már nincs nagyon sok zsidó Európában, de jöhet egy olyan dráma a gazdaságban, amitől megváltozik a közhangulat. Több jelenség is bomlasztja Európát. Oroszország például szélsőjobbos és szélsőbalos pártokat finanszíroz, amelyeket összekapcsolnak az Izraelt gyűlölő Iránnal. Eközben az Iszlám Állam terjeszkedése szinte töretlen. A ’30-as évekre emlékeztető judeofób jelenségekkel lehet találkozni Európában. Az árubőség még egyben tartja Európát, de szerintem nem kell sok, hogy ez megváltozzon."

A teljes interjú itt olvasható.

Európa valahol egy befogott száj. A mai egy technokrata, voluntarista, kiüresedett ideák mentén felülről mesterségesen összerakott Európa

– mondta a Heteknek adott interjújában Nemes Jeles László, a Cannes-ban nagydíjat kapott Saul fia című film rendezője.

Nemes Jeles szerint „a filmkészítés szempontjából Európában abszolút kádárizmus uralkodik”, de számára is meglepetést okozott, hogy „a magyar rendszer nem így működik”. A rendező úgy látja: „Európában ma megvannak a sémák, melyek szerint gondolkodni lehet, és ennek megfelelő tartalmú filmeket várnak el”, „a sémától való eltérésre pedig nem kíváncsiak”.

Ez szerinte igaz a holokausztra is.

Megvan, hogy hogyan illik erről a témáról filmet készíteni Európában.

A rendező beszámolt arról is, hogy Európában érték amiatt elutasítások, hogy a Saul fia igyekezett szakítani a kontinensen elvárt holokausztfilm-sablonokkal.

Ehhez képest szerinte „egy kezdő filmesnek Budapesten sokkal több a lehetősége, ha újító projektet akar finanszíroztatni, mint Európában”, és azt reméli, hogy „a Saul fiának a sikere bizonyítja, hogy itt megvalósult egy rizikós és merész filmterv, tehát van értelme az újításokkal való kísérletezésnek”.

A teljes interjút, amelyben a rendező a mai amerikai külpolitikáról, az Iszlám Államról és Európa megroppanásáról is beszél, a Hetek pénteken megjelenő számában olvashatják.

Kinek volt a legjobb üzlet a holokauszt? - erről korábban itt írtunk blogunkon.

Szólj hozzá

holokauszt Európa Nemes Jeles László Hetek érték/ítélet Saul fia